🚛 Vi sender til alle EU/EØS lande
📦 Gratis fragt i DK ved køb over 1.000 kr.

Læsø Salt

Om Læsø Salt

Læsø Saltsyderi så dagens lys i 1991 som et historisk værksted for arbejdsløse unge fra Læsø Produktionsskole.
Baggrunden var en række arkæologiske udgravninger på Læsø, hvor man havde fundet rester efter middelalderens saltsydehytter. I 2004 blev produktionsskolen nedlagt, idet den havde overflødiggjort sig selv. På det tidspunkt kunne Læsø Saltsyderi nemlig bære sig selv økonomisk og man kunne herefter tilbyde faste jobs.

Læsø Salt har siden 2005 været er et aktieselskab, som ejes af Læsø Fonden. Aktierne er ikke omsættelige og Læsø Fonden blev stiftet som en erhvervsdrivende fond for – som moderselskab – at drive Læsø Salt A/S og Læsø Kur ApS. Læsøs borgmester er til enhver tid formand for Læsø Fonden.

“At få mig til at sige at Læsø Salt er verdens bedste salt, det får man nok ikke. Men at Læsø Salt er i verdensklasse, det hersker der ikke tvivl om!”

Poul Christensen, initiativtager til Læsø Salt

Saltet på Læsø

Læsø salt er sydesalt, udvundet ved inddampning af salt grundvand. Det indeholder udover selve saltet en række mineraler, som er med til at skabe den unikke smag, der gør Læsø salt til et værdsat gastronomisk krydderi.

Rundt om Læsø indeholder havvandet ca. 2 % salt, men grundvandet på Rønnerne kan indeholde helt op til 14 % salt, og så er det muligt at basere en produktion på at inddampe vandet. Metoden har været brugt siden middelalderen.

Sydningen stoppede i 1600-tallet ved et kongeligt forbud; saltsydningen havde ryddet Læsø for skov. Først omkring 1900-tallet blev der genplantet skov på Læsø, og i 1991 kunne saltproduktionen på Læsø genoptages.

Bæredygtig og lokal produktion

Læsø Salt køber sit brænde lokalt. Når man kører af landevejen mellem Byrum og Vesterø kan man lige uden for Byrum se de store stakke af brænde, som ligger og tørrer i op til 1,5 år inden det leveres på saltsyderiet.

I dag har Læsø igen store skovarealer, hvor der kan oparbejdes enorme mængder af brænde og træflis. I dag høstes der alene af tilvæksten, som årligt udgør mere end 25.000 kubikmeter.

Oplev Læsø

Læsø Saltsyderi er blot en blandt mange skønne oplevelser på øen med flest solskinstimer.

Få mere inspiration til et besøg på øen hos VisitLæsø: www.visitlaesoe.dk eller OpdagDanmarks guide til oplevelser på Læsø